četvrtak, 16. lipnja 2011.

Stari dobri Pavlov

Tko se njega ne sjeća još iz srednje škole. Zvonce i zdjelica puna hrane. Cin, cin, cin je sažetak edukacijskog sistema u Africi. Generaliziramo iz Tanzanijskog i Angolanskog iskustva. Pas slini, a djeca automatski ponavljaju. Kad prvi put uđete u učionicu, punu djece koja skladno pjevaju i odgovaraju na pitanja, abecedu besprijekorno izrecitiraju, a četverogodišnjaci vam opišu što rade pojedini dan u tjednu i još k tome ga tečno izgovore na engleskom jeziku, prvo što pomislite nakon, osjećaja topline u srcu:- A glupa li su ona naša dica...





Savjet volonterima br. 5.

Naoružajte se s milijun pjesmica, jer se čini da je to jedino što ih bez vlastite frustracije možete naučiti. Za nas Europljane to je nepojmljivo, ali njima se sve svodi na ples ,pjesmu i poskakivanje u ritmu. Ne nasjedajte na priče da se u Tanzaniji govori engleski jezik. Koliko smo mi primijetile, engleski će vam poslužiti isključivo u komunikaciji s klerom i vrlo učenim ljudima, tako da računate na 2 promila stanovništva. Jedini jezik kojim se možete sporazumjeti je isključivo Swahili. Susretat ćete se također s nazivom Kiswahili, to nije narječje, već prefiks Ki jednostavno označava riječ :jezik, tako je engleski jezik – Kingereeza, njemački – Kigerumani. ..Sve u svemu, lakše ćete se s Tanzanijcima sporazumijeti na sporom poljskom nego li na engleskom.

Savjet svima (a pogotovo volonterima) br. 7

Osim cjepiva za žutu groznicu, obveznim smatrajte brzi tečaj swahilija.

Školske knjige. Naime, postoje knjige, ali nismo stekle dojam da učiteljice baš prate njihov program. Ma, pravo za reći, nismo stekle dojam da su učiteljice baš Učiteljice...

Djeca u razredu. Sjećate li se Pucka (obraćam se hrvatskoj naciji)? Pucko je uvijek imao odvezane vezice na cipelama, prljavu odjeću, slinav nos, jeo je olovke i radio slonovske uši na pisankama. E sad zamislite da imate 40 takvih u razredu. A Afrički Pucko ne mota rizle kao naš, već toaletni papir, pa ga gricka, i jede, valjda im fali celuloze?. A afrički Pucko jede gumice i gušta u njima k'o u janjećim paprčnjacima, a naknadne korekcije u pisanci radi pomoću kažiprsta i pljuvačke. AP slini kao i naš, ali umjesto Palome, on koristi majicu.



Svi redom, tako tiho pričaju da ih ne možete čuti. Ako povisite ton, zaboravite na bilo kakav odgovor i suradnju. Mada, ruku na srce, moja Mare se tako danas izdrečala na njih, da sam se i ja stisla na klupici. U ovom iznimnom slučaju , bilo je opravdano i učinkovito.

Razredi. Znate onu priču: - Kad se dijete rodilo? Oh, 22.04.-og, oh,oh, morat ćete dati pisanu zamolbu da vam ga prime u školu ranije. A da ipak razmislite! Ne uzimajte mu godinu bezbrižnog djetinjstva....

E pa ovdje se primjenjuje Montessori vrtićki sistem, svi u jednu grupu – pa tko propliva, pliva! Dakle, nema razlike u nastavnom planu s obzirom na dob djece. Baby class uči abecedu i broji do 10, middle class uči abecedu i broji do 10, 1st class uči abecedu i broji do deset s iznimkom zbrajanja i oduzimanja. Za dijete koje nije doraslo fizički (još uvijek nerazvijena fina motorika), ni mentalno (stadij konkretnog i simboličkog razmišljanja, dolazi kasnije) takvim zadacima, ne samo da je to obeshrabrujuće, već je demotivirajuće za život općenito. To rezultira, nesigurnošću, i totalnom nezainteresiranošću, jer imaju izgrađen stav : koliko god da se ja trudim - nikako ne može biti dobro. Afrički recept za odgoj povodljive mediokritetske nacije. Sve to začinjeno, zlostavljanjem od malih nogu ( batinanje šibom, cipelom, rukom, nogom ako treba...).



Koliko im nježnosti nedostaje, najbolje se vidi, kad ih pomazite po onim kuštravim glavicama i zagrlite, a oni se bez imalo zadrške zalijepe za vas i mole za još malo nježnosti. Još više vas začude izrazi lica njihovih roditelja, koji su vašim nježnostima začuđeniji nego sama djeca. Nekima bude čak i neugodno, pa sramežljivo posakrivaju šibe, a ostatak vam se smije.

Nevjerovatna je njihova empatija i socjalna inteligencija. Brižno se brinu za svoje slabije ili bolestne prijatelje.


Djeca su to koja se ne znaju igrati, tu su da čuvaju mlađu djecu, vode koze, donose vodu... i dobijaju batine. Jedino olakšanje, osjećaju u školi gdje ih se fizički ne zlostavlja (iako se prijeti, učiteljici je poštapalica Do it or I'll whipp you), ali na trenutak imaju mogućnost biti dijete.



Jedan od velikih hitova summer schoola je lopta, konopac za koze i sleeping lion in the jungle.




P.S.

Roza je popiškila Maru i Maru, i sad se santa polako topi... Marina ljubimica je Victoria, a Marin Jeremiah.





































































































 

Nema komentara:

Objavi komentar